Her Yaşta Bağın ve Yakınlığın Hissedildiği Anlar Yaratmak
- Tuğba Özkan
- 30 May 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 11 Tem 2024
Çoğu ebeveyn, çocuklarıyla yakın bir ilişki kurmak ister. Uzun vadede, ebeveynlerin çoğu, çocuklarının kendilerini sevmesini, sevildiğini hissetmesini ve yetişkin olduklarında da bu ilişkinin sürmesini arzu eder. Ne yazık ki, günlük hayatın yoğunluğu ve sorumlulukları gibi birçok sebepten ötürü bunu sürdürmek zorlayıcı olabilir.
Birçok ebeveyn, çocuklarıyla beraber olduğu ve keyifli vakit geçirdiği günlük rutinler hayal eder. Ancak gerçekler, bu ideal tablodan çok farklı olabilir. Aile hayatının hayal edildiği gibi her an keyif içermesi oldukça nadirdir. “Önemli olan, bağ kurmak için çabalamaktan vazgeçmemeniz ve kısa da olsa bağın, yakınlığın yeniden hissedildiği anları yakalayabilmenizdir. Bu çocuğunuzla karşılıklı gülüşmelerle, kucaklamalarla, zor bir durumu veya zamanı aşması için ona yardımcı olmakla veya bir tartışmanın telafisi ile gerçekleşebilir. Bağın ve yakınlığın karşılıklı hissedildiği küçük anlar yaratabildiğinizde, bu devamı gelecek altın tozu gibidir.”
Ebeveynler, küçük çocuklarla sevinç, eğlence ve yakınlık içeren anlar yaratmanın kolay olduğunu düşünürken, büyük çocuklarla bu anları yaratmanın daha zor olduğunu düşünebilirler. Yaşça daha büyük çocukların, örneğin ergenlerin, bu tür etkinliklerin yaşlarına uygun olmadığını, istemeyeceklerini veya artık buna ihtiyaç duymayacaklarını varsayabilirler. Ancak, gerçekte çocuklar büyüse de bu tür keyif ve yakınlık içeren anlara ihtiyaç duyarlar.
"Biraz daha farklı görünse de aslında büyük yaştaki çocuğunuz hala sizinle bağlı olduğunu hissetmeye küçük yaştaki kadar ihtiyaç duyar.” Ergenlik dönemine geldiğinde çocuğunuz büyümüş ve bağımsızlığa adım atmış gibi görünse de aslında keşfetmek için güvenli bir limana, yani ebeveynine, ihtiyacı vardır. Bağımsızlaşma yolunda ilerlerken, zorlandıklarında sizin orada olduğunuzu bilmeye ihtiyaç duyarlar. Birçok gelişim ve değişimin getirdiği bu süreç aynı zamanda bir belirsizlik de getirir. Bu dönemde davranışları genellikle oldukça değişkendir; bir dakika önce olgun biri gibi davranırken, bir dakika sonra küçük bir çocuk gibi olabilirler. Bir an size ihtiyaç duymuyormuş gibi görünseler de, sizin güvenli liman olarak orada olduğunuzu bilmek onlar için çok önemlidir. “Eğer büyük yaştaki çocuğunuzla yeniden bağ kurmanın oyuncu yollarını bulabilirseniz (argümanlar üzerinden kurmaktansa), bu büyük bir fark yaratabilir.”
Derleyen: Klinik Psikolog Tuğba Özkan
Referanslar:
Booth, P. B., & Jernberg, A. N. (2020). Theraplay: Bağlanma Temelli Oyun Aracılığıyla, Ebeveynlere ve Çocuklara Daha iyi İlişkiler Kurmakta Yardım Etmek. (Çev. A. C. Kodalak). İstanbul: Yenikapı Yayınları
Rodwell, H., & Norris, V. (2005). Ebeveynler İçin Theraplay: Bağlanma Temelli Oyun Terapisinin Günlük Hayatta Kullanımı. (Çev. B. Özçınar). İstanbul: Gün Yayıncılık.
Comments